Специалистите по фетална медицина: Даваме живот преди живота

С оглед големия интерес към Конгреса на АМФМ, стаите в хотел Double Tree by Hilton са изчерпани.

Регистрацията за участие в Конгреса продължава да бъде активна, като АМФМ не може да поеме отговорност за настаняването на новорегистрирани делегати.

„Ние сме длъжници на нашите семейства и във всяка секунда се опитваме да наваксваме” – това споделиха за „120 минути” специалистите по вътреутробна фетална хирургия д-р Мария Янкова, д-р Виолета Стратиева и д-р Петя Чавеева.

Д-р Чавеева посочи, че тяхната работа „дава живот преди живота”. По думите й именно вътреутробната фетална хирургия дава възможността плодът да се лекува преди раждането. Чрез редица интервенции, в зависимост от сложността на операцията, процесът на феталната хирургия може да трае между 20 мин. и един час.

От своя страна, д-р Стратиева заяви, че тази част от акушерството и гинекологията е изключително важна, тъй като дава усмивка и надежда на бъдещите родители. Тя смята, че години по-късно, при среща с вече порасналите деца, те са стъписани и учудени, че някога са били на мястото на новородените бебета.

Д-р Янкова пък обясни, че професията е в непрекъснат процес заради новите технологии, които развиват медицината. Това пък допълнително усложнява работния процес. „Напредват всички изследвания, които касаят генетичния материал на бременността и на плода, така че нашата работа все повече и повече се усложнява и никога не спираме да учим, но нашата среща с феталната медицина беше много отдавна – преди 15 години”, сподели тя.

Въпреки че работят на различни места, трите лекарки се опитват взаимно да се допълват, да си бъдат полезни. За тях е важно да имаш рамото на своя колега, за да бъдеш успешен, подкрепян и сигурен в професията.

Заради интензивността и характера на работата, трите лекарки са в непрекъснато движение, което пък е причина понякога личният живот да страда. Въпреки това те споделиха, че ако не успяват винаги да бъдат до близките си, то те са част от стотици други семейства. Всичко това заради безкрайната всеотдайност към професията.

Общото между тях е, че и трите са ученички на най-престижната школа по майчино-фетална медицина в света – тази на „King’s College” в Лондон. Избрали са да се върнат в България, да създадат школа и последователи за качественото проследяване на бременността и началото на новия живот.

Линк към видеото