проф. Атанас Щерев

С оглед големия интерес към Конгреса на АМФМ, стаите в хотел Double Tree by Hilton са изчерпани.

Регистрацията за участие в Конгреса продължава да бъде активна, като АМФМ не може да поеме отговорност за настаняването на новорегистрирани делегати.

С оглед големия интерес към Конгреса на АМФМ, стаите в хотел Double Tree by Hilton са изчерпани.

Регистрацията за участие в Конгреса продължава да бъде активна, като АМФМ не може да поеме отговорност за настаняването на новорегистрирани делегати.

Sample avatar

проф. Атанас Щерев

Биография

Проф. д-р Атанас Щерев е роден в гр. Първомай на 3 април 1945 г. в семейство на лекари и учители. Завършва висше медицинско образование в Медицински университет – София през 1969 г. През 1975 г. добива специалност по акушерство и гинекология, а по-късно квалификация по репродуктивна медицина и асистирани репродуктивни технологии. В последващите години проф. Щерев специализира в множество авторитетни международни клиники – Института по експериментална ендокринология и химия на хормоните, Москва, в Институт по стерилитет, Виена, Австрия при проф. Файтингер, в Университетска болница, Мюнстер, Германия при проф. Нишлаг, в UCSD, Сан Диего, САЩ в групата на проф. Самуел С.С. Йен и др.

Проф. Атанас Щерев е известен като „бащата на ин витрото” в България. В изминалите почти три десетилетия от приложение на технологията в България той допринася изключително много за напредъка на българската репродуктивна медицина. Не бива да се пропуска и ролята му за развитието на модерното акушерство и гинекология в България. През своя над 45-годишен активен трудов стаж той е бил преподавател и личен учител на стотици лекари. Автор и съавтор е на редица учебници. Утвърдил се е като учен с многобройни участия на интернационални научни форуми и със стотици публикации в областта на репродуктивната ендокринология, акушерството и гинекологията в престижни български и международни издания. Известен е и като лекар, приложил за пръв път в лечебната практика в страната ни нови оперативни техники, гинекологични манипулации и терминологични нововъведения.

Създател на първата специализирана в лечението на безплодие акушеро-гинекологична болница в страната ни. Основател на Медицински комплекс „Д-р Щерев” – едно от най-авторитетните лечебни заведения за женско и семейно здраве в България.

Проф. Атанас Щерев е бил народен представител в 36, 39 и 40 Народно събрание, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване (39 НС) и заместник-председател на същата (40 НС). В своята политическа дейност защитава дясноцентристките принципи и ценности.

В академичните среди проф. Щерев е уважавано и авторитетно име. Притежава научна степен доктор на медицинските науки по физиология и патология на репродукцията. Автор е на над 200 статии, публикации и участия в монографии по акушерство и гинекология, репродуктивна ендокринология, асистирана репродукция и здравен мениджмънт в български и международни научни издания. Участвал е с над 140 презентации на национални и международни конгреси и конференции.

Членува в редица авторитетни професионални и научни организации:

• Член и бивш заместник-председател на Българския лекарски съюз;

• Член на Българското научно дружество по акушерство и гинекология и бивш зам. главен редактор на сп. Акушерство и гинекология;

• Член и съосновател на Българска асоциация за ултразвук в медицината и зам. Гл. Редактор на нейното списание;

• Член и съосновател на Българската асоциация по фетална медицина;

• Член и бивш председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ);

• Член на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) и няколко години представител на България в нея;

• Член на International Federation of Fertility Societies (IFFS);

• Член на Американска асоциация по репродуктивна медицина.