Световни специалисти се събират у нас за Четвъртия Международен Конгрес по Майчино-Фетална Медицина

Д-р Стратиева: Прекъсването на бременността е личен избор на жената

Поли Пантева

Всеки човек посещава десетки лекари, които се грижат за здравето му. Преди да се роди обаче, бебето в утробата зависи от специалистите по фетална медицина. Това са хората, които първи оглеждат малкото човече от глава до пети. Днес ви срещаме с д-р Виолета Стратиева. Тя е един от най-добрите експерти у нас и е заместник-председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина. От нея ще научим кои са най-важните прегледи по време на бременността, защо е важна профилактиката и какво може да направи бъдещата майка за своето бебе още преди то да се роди.

Бременността е изключително вълнуващ период. С всяка изминала седмица малката точка в корема постепенно се превръща малък човек.

Единственият начин бъдещата майка да разбере как се развива плода и дали всичко с бебето е наред, са редовните профилактични прегледи. Три от тях обаче са особено важни. Става въпрос за т.нар. фетална морфология. „За хората това изследване е познато като 4D, но това е всъщност апарата, с който извършваме прегледа. Той е с много висока резолюция и родителите се вълнуват, искат снимка и запис, но целта на тези прегледи е много по-важна“, обяснява д-р Виолета Стратиева.

Тест

Първият важен преглед се извършва в 12 гестационна седмица от бременността. „Тогава ние правим скрининг за хромозомни аномалии и ранна фетална морфология. Това ни позволява да се ориентираме за важни структурни дефекти по бебето. Освен това на базата на биохимичното, т.е кръвното изследване, следим как работи плацентата и заедно с ултразвуковата находка от плода бихме могли да изчислим индивидуален риск за най-честите хромозомни болести. Това са синдорм на Даун, синдорм на Едуардс и синдром на Патау, както и за по-редки генетични дефекти и хромозомни заболявания“, разказва д-р Стратиева. Именно в този първи триместър от бременноста се прави и едно важно изследване на близнаците. „При тях този комбиниран скрининг тест е още по-наложителен. За да разберете защо, ще ви дам пример – ако едното бебе има висок риск за хромозомна болест, а другото е с нормален резултат, това е моментът, в който можем да се намесим. Първата стъпка е детето, което има висок риск да бъде тествано със специален диагностичен тест – биопсия на плацента. В случай, че резултатът се потвърди и едното бебе е болно, ние можем да предложим т.нар. селективна ембрио-редукция. Това означава да прекъснем бременността на едното бебе в интерес на другото дете. По този начин бременността може да продължи с едно здраво дете“, казва още д-р Стратиева и допълва, че у нас селективна редукция по закон може да се прави до 14 седмица.

Оценка

Втората фетална морфология се прави между 20 и 24 седмица. „Тогава отново оценяваме риска за хромозомна болест, но проверяваме по-късните маркери. В този период бебето завършва индивидуалното си развитие като структури и можем да оценим феталната формология, т.е структурни дефекти несъвместими с живота или оперативни заболявания при бебето, които налагат проследяване и медицинска намеса“, обяснява експертът. По-сериозното изследване се прави в 32 седмица. „За съжаление много малко хора избират този преглед, а би трябвало. Тогава ние наблягаме на динамичните органи, проследяваме как работи плацентата, индиректно следим бъбреците, като изчисляваме околоплодната течност и проверяваме дали бебето се чувства добре, дали плацентата осигурява храна, т.е дали изпълнява основната си функция“, разказва д-р Стратиева. Именно в 8-ия месец разглеждаме мозъка и сърцето на бебето, как се развиват и функционират най-важните органи в неговото тяло. „В този период могат да се установят и туморни заболявания при бебето“, допълва още специалистът по майчино-фетална медицина.

План

При откриването на различни аномалии на плода лекарите определят с какви други структурни и генетични аномалии може да го свържат, отхвърлят или ги потвърждават, съставят план на действие и дават прогноза за изхода на бременността. „Всяка жена трябва да има личен избор. Ако например се диагностицира Даун, първо проверяваме състоянието на плода, дали има сърдечен дефет или мозъчен проблем. След като разполагаме с цялата налична информация я представяме на пациентката и тя решава какво да направи. Дали да износи и роди детето независимо от обстоятелствата или да прекъсне бременността. Това е само нейно решение и неин избор. По-голямата част от българските пациентки предпочитат да прекъснат бременността по медицински показания“, обяснява д-р Стратиева.

Тя е категорична, че феталната медицина работи е важно жените да са запознати със скрининговите методи и ползата от тях. „Това важи не само за биохимичният скрининг, но и за скринингът на маточната шийка. Чрез него бихме могли да предотвратим едно спонтанно преждевременно раждане. В България той не е масов, а трябва да бъде“, категоричен е зам.-председателя на  Асоциацията по майчино-фетална медицина.

Световни специалисти идват у нас

Световни специалисти се събират у нас за Четвъртия Международен Конгрес по Майчино-Фетална Медицина. Той ще се проведе от 10 до 12 май в Боровец. По време на научният форум лекари от различни държави, клиники и специалности ще обменят опит. Над 350 специалисти по акушерство и гинекология, фетална медицина, неонатология, хирургия, генетика, детска кардиология, детска кардиохирургия, ендокринология, образна диагностика, клинична лаборатория и др. ще обсъдят  авангардните постижения в областта на майчино-феталната медицина. Акценти на форума ще бъдат навременна високоспециализирана диагностика и проследяване на бременността, последните данни от феталната хирургия, резултатите от скрининги за прееклампсия и преждевременно раждане. Конгресът е подкрепен от най-престижната школа в сферата – лондонската Фондация по фетална медицина. Събитието се организира от Асоциацията по Майчино-фетална медицина. Предвиден е и конкурс за студенти и специализанти за най-интересен клиничен случай в областта на майчино-феталната медицина.