Трети международен конгрес по Майчино-фетална медицина

С оглед големия интерес към Конгреса на АМФМ, стаите в хотел Double Tree by Hilton са изчерпани.

Регистрацията за участие в Конгреса продължава да бъде активна, като АМФМ не може да поеме отговорност за настаняването на новорегистрирани делегати.

Водещи лекари от България и изтъкнати международни специалисти обмениха опит за съвременната диагностика и лечение на усложнената бременност в рамките на Третия международен конгрес по Майчино-фетална медицина
Форумът събра 350 участници в Боровец от 18 до 20 май тази година

Последните новости в областта на Майчино-феталната медицина дискутираха 350 лекари от България и света в рамките на Третия международен конгрес по Майчино-фетална медицина. Форумът бе тридневен се проведе от 18 до 20 май в хотел Рила, Боровец.

Конгресът бе разделен на няколко тематични панела: Ендокринология и бременност, Генетика и бременност, Плацентарни и хипертонични усложнения на бременността, Преждевременно раждане –диагноза и поведение, Скринингови програми и бременност, Мултидисциплинарен подход при консултацията, проследяването и терапията на бременности усложнени с фетални дефекти, Фетална Хирургия, Сърдечни дефекти – УЗ диагностика, клинично поведение и перинатален изход.
Висок интерес предизвикаха презентациите в сесиите, посветени на аспектите от областта Ендокринологията и Генетиката по време на бременност, както и в панелите за скрининг на рискова бременост и поведение при преждевременно раждане. Активна дискусия протече по отношение на докладите за прееклампсия, вродени сърдечни дефекти, фетална хирургия и т.н.

Събитието се организира от Асоциацията по Майчино-фетална медицина с цел да събере на едно място лекари от всички области на медицината, ангажирани с майчиното и детското здраве. Сред модераторите, лекторите и участници бяха представители на над 10 медицински специалности – акушер-гинеколози и неонатолози, детски кардиолози, детски кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици, уролози.

Българският опит за високоспециализирано проследяване на бременността и съхраняване на качеството на живот на майката и детето ще бъде представен от проф. Асен Николов, проф. Димитър Марков, проф. Цветелина Танкова, проф. Алексей Савов, д-р Радка Масларска, проф. Мария Миланова, както и членовете на Управителния съвет на Асоциацията по Майчино-фетална медицина – д-р Мария Янкова, д-р Виолета Стратиева и д-р Петя Чавеева.

Ръководителят на Центъра по Фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон проф. Кипрос Николаидес изнесе финалната обзорна лекция на конгреса, на която обяви, че вече е достъпен ранен скрининг за прееклампсия.

Друг основен акцент в научното събитие бе участието на проф. Цветомир Луканов – главен лекар на Клиниката по детска сърдечна хирургия на Университета в Хайделберг, който презентира за първи път пред свои колеги в България.

Чуждестранните лектори включваха още проф. Никола Персико от Университетската болницата на Милано, проф. Ранджит Аколекар от Британския King’s College Hospital, д-р Мария дел Мар Гил от Университетската болница в Мадрид и др.

Специалистите обсъждаха как да бъде обезпечен достъпът до навременна високоспециализирана диагностика и качествено проследяване на бременността за постигане на оптимално здраве на майката и плода до и след раждането, както и в детската възраст. Българските и чуждестранните специалисти обмениха мнения и опит при установяване, проследяване и терапия на усложнена бременност, както и за мултидисциплинарния подход при профилактика на усложненията по време интраутробния и ранния неонатален перииод.

Акценти в програмата бяха скринингът за прееклампсия и диабет, феталната хирургия, генетичните изследвания на бременността, значението на високоспециализираната ултразвукова и биохимична диагностика в първи, втори и трети триместър.

След научната част на събитието се проведе безплатен курс по специализирана пренатална диагностика “Hands on technics” за участниците във форума, в който взеха участие над 100 от присъстващите лекари. Конгресът за поредна година привлече вниманието и на голям брой специализиращи лекари, професионалисти по здравни грижи и студенти, които имат за цел да развиват кариерата си в посока майчино-фетална медицина.

В рамките на форумът бе проведено и изложение, на което медицински, лабораторни и фармацевтични кoмпании обогатиха научната програма с актуална информация за високотехнологичната ехографска апаратура, както и с възможностите на новите лабораторни тестове за диагностициране на високо рискова бременност.

За повече информация, снимки, видео материали и новини от когреса можете да следвате страницата на Асоциацията по Майчино-фетална медицина във Facebook.