Усложненията при бременните не намаляват, но прегледите помагат за преодоляването им

С оглед големия интерес към Конгреса на АМФМ, стаите в хотел Double Tree by Hilton са изчерпани.

Регистрацията за участие в Конгреса продължава да бъде активна, като АМФМ не може да поеме отговорност за настаняването на новорегистрирани делегати.

Организационния комитет на IV-ия конгрес по МФМ за предстоящия форум гостува в БНТ

Д-р Мария Янкова, д-р Виолета Стратиева и д-р Петя Чавеева днес бяха гости на БНТ, за да представят IV Международен конгрес по майчино-фетална медицина и за да разяснят важността от качествения скрининг на бременност, профилактиката и лечението на усложненията на бременността, достиженията на феталната хирургия и инвазивните изследвания в майчино-феталната медицина. Гледайте цялото им участие тук: Линк към интервюто

Между 5 и 7% от бременните у нас имат високо кръвно налягане, което крие опасности при раждането. Това сочат данните от първи скрининг за последните 10 години от проучване на национално ниво. Авангардна фетална диагностика и ранните резултати от скрининга са фокусът на Четвъртия международен конгрес по майчино-фетална медицина, който събира над 350 лекари от всички специалности от 10 до 12 май тази година в Боровец.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ д-р Мария Янкова – председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина, със задоволство заяви, че тези прегледи напоследък са станали много популярни. Такъв скрининг се прави в 12-ата гестационна седмица, след това се прави фетална морфология между 20-ата и 22-ата гестационна седмица. Има и още един по-късен преглед, който касае усложнения, свързани с хипертония, обясни тя.

„Направихме скрининга доста широкообхватен, т.е., извън Синдром на Даун, бихме могли да предвидим усложнения, свързани с високото кръвно по време на бременност, доста преди то да се е появило, както и усложнения, свързани с гестационен диабет, преждевременно раждане и изоставане в растежа на плода“.

Д-р Янкова подчерта, че има достатъчно специалисти, които могат да извършват тези прегледи и да консултират бъдещите родители.

По думите й процентът на усложненията не намалява, но тези прегледи спомагат за подобряване на резултата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.