Да те спасят още преди да се родиш: Историята на Петя, която спаси Петя Това е една история за смела и борбена майка, за един лекар по призвание и за едно бебе, което иска да живее

С оглед големия интерес към Конгреса на АМФМ, стаите в хотел Double Tree by Hilton са изчерпани.

Регистрацията за участие в Конгреса продължава да бъде активна, като АМФМ не може да поеме отговорност за настаняването на новорегистрирани делегати.

Историята, която следва е за спасяването на живота, още преди да се роди. Срещаме ви с новородената Петя, която носи името на своя лекар-спасител д-р Петя Чавеева.

Това е една история за смела и борбена майка, за един лекар по призвание и за едно бебе, което иска да живее.
„Здрав като камък“ – това означава името на главния герой в тази история, Петя, защото малката Петя се бори за здравето и за живота си още преди да се роди.

А една друга Петя, непоклатима като камък в призванието си, спасява живота на малката Петя. Още преди да се роди.

Лия и съпругът ѝ Нистор винаги са искали голямо и щастливо семейство. Затова, когато първородната им дъщеря Ния поотраснала, те решили да имат и второ дете. Лия забременяла и всичко било наред. Не се притеснявала, тъй като първата ѝ бременност преминала безпроблемно.

„Нещата се преобърнаха в 19-та гестационна седмица, когато отидох за нормално изследване фетална морфология“, разказва тя.

Наблюдаващият лекар в Бургас установява отоци при плода, а допълнителните изследвания показват, че Лия е заразена с така наречения „парвовирус B-19“. „Съвсем нормален, дори безобиден вирус, който е при децата, но за бременни жени е много опасен. Доколкото знам 1 на 400 бременни се заразява, като при повечето протича без проблеми, но при някои може да създаде анемия при плода“, разказва Лия.

„Случи се при нас и веднага тръгнахме за София. Посрещна ни доцент Чавеева, прегледа ме и установи, че най-вероятно може да се излекува анемията, като трябва да се направят кръвопреливания на бебето, докато е вътре в мен, в утробата“, спомня си майката.

Доцент Петя Чавеева е човекът, който спасява живота още преди да се роди. Тя е специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия. В практиката си има вече над 300 спасени бебета още докато са в утробата. Затова, съвсем логично, прави опит да спаси и живота, който расте в Лия.

„Лия, пристигайки при нас, установихме състоянието на плода – критично. Бебето е засегнато толкова тежко от анемията, че имаше излив на течност в различни кухини на своето тяло. Плацентата беше уголемена. Знаейки причината, парвовирус B19, ние предложихме на семейството вътреутробно кръвопреливане – с цел да подобрим състоянието на плода“, разказва доц. Чавеева.

„С направата на процедурите, аз започнах да се усложнявам. Бебето се повлияваше добре, аз се влошавах. Развих синдром на „огледалото“. Казаха ми, че каквото се случва на бебето, това се случва и на майката. Бебето беше в отоци, съответно и аз започнах да имам отоци, повишено кръвно налягане, пиех лекарства, обаче не се подобрявах“, разказва Лия.

„Тя направи тежка прееклампсия в 24-а гестационна седмица. И екипът на родилното отделение предприеха в 24-а седмица цезарово сечение, за да се спаси майката“, спомня си д-р Чавеева.

„И един ден, за да спасят моя живот, трябваше да се прекрати бременността“, казва Лия.

„С Лия се разделихме с обещание, че някога в живота си ще се видим по хубав повод и всичко ще е наред при следваща бременност. Защото знаем, че паравовирус влияе на бременността, но не би оказал влияние при следваща бременност“, казва д-р Чавеева.

Причината за загубата на детето – според лекарите семейството е загубило ценно време в лутането от лекар на лекар. Лия минава през дълъг период на физическо и психическо възстановяване.

Но мечтата за голямо и щастливо семейство не умряла.

Така, миналата година Лия забременява отново.

„Буквално от първия месец опити забременях. И всичко пак протичаше напълно нормално до въпросната 19-а гестационна седмица. Отидох да ми направят феталната морфология и пак бебето имаше отоци“, разказва жената.

Този път Лия не иска да преживее същия кошмар. Не се лута от болница в болница, от лекар на лекар, а знае, че незабавно трябва да отиде при доцент Чавеева.

„Беше 27 декември. Хората се приготвяха за Нова година, почиваха, а ние трябваше да постъпим в болница. И този път не знаехме докъде щеше да стигне всичко. Страхувах се да не се върне „огледалото“ и прееклампсията“, спомня си Лия.

„19-та гестационна седмица, Лия вече беше тук, в кабинета, на кушетката зад мен. Това, което открихме на ултразвука, е че и при текущата си, трета бременност, бебенцето е засегнато от тежка фетална анемия в много ранен стадий на бременността“, казва д-р Чавеева.

Единственият шанс бебето да бъде спасено е вътреутробна хемотрансфузия – преливане на кръв в организма на бебето, за да се подобрят показателите на хемоглобина.

„Представете си в 19 ГС, ако бебето е 230 грама, колко трудно е да нацелим вената на пъпната връв. Трябваше да намерим подход, да намалим до минимум риска тази интервенция да отнеме живота на това бебенце. Подходът, който използвахме, е да дадем упойка на плода, после под ултразвук да влезем в хепаталната вена, да изчислим каква е феталната анемия и да дадем необходимото количество, 20 милилитра кръв. за да подобрим състоянието на бебенцето“, разказва д-р Чавеева.

Така, след три поредни вътреутробни кръвопреливания, състоянието на неродената Петя се подобрява.

„Имаше лъч надежда, че всичко ще е наред. След третата процедура се закрепи положението за 5 седмици. Аз се върнах в Бургас, следеше ме гинеколожката, като всяка седмица бяхме на преглед. Всички изследвания се изпращаха в София и Чавеева ги преглеждаше. След пет седмици, на 22 февруари се наложи още едно кръвопреливане – мина доста добре“, разказва Лия.

Така, Петя Чавеева спасява неродената Петя 4 пъти, докато Лия стигне 32-а гестационна седмица – време, в което бебето е стигнало достатъчна зрялост, за да бъде извадено преждевременно и да бъде поето от неонатолозите. Желанието на родителите обаче било да задържат бебето в утробата, колкото се може по-дълго. Това налагало още една, пета вътреутробна хемотрансфузия.

„Всяка една вътреутробна интервенция се асоциира с риск. Рискът от това да загубим нашия малък пациент. Рискът е 1%. Или едно на 100. Не е много, но не е и много малък. И ако го делегираме личностно, то би била 100-процентна загуба. Въпросът беше дали 1% риск от това да загубим бебе в 32 ГС оправадава да се направи още една хемотрансфузия. Родителите искаха да дадат максимален шанс на бебето да остане вътреутробно“, казва д-р Чавеева.

„Беше около 2 часа, беше петък, както сега. Бащата ми каза – просто влезте, кръвопрелейте, и излезте и ми кажете, че всичко е наред! Една част от мен, като човек, си каза, че ако загубим бебето в тази напреднала бременност, аз никога няма да си го простя. От друга гледна точка, човек трябва да бъде хладнокървен, да взима оптималните решения за своя пациент и че трябва да го направи по най-правилния начин! Събрахме се и направихме кръвопреливането, което беше успешно“, разказва д-р Чавеева.

Петото кръвопреливане печели още две седмици, в които малката Петя да расте в корема на майка си. „Нямаше показатели за анемия, но пулсът ѝ беше висок, достигаше 200 и повече, апаратът кънтеше. Ту бяха добре тонове, ту не. В крайна сметка, решиха, че е най-добре да го изкарат и неонатолозите в Шейново да го поемат и вече да разберат какво може да се направи от тук насетне“, казва Лия.

Така, спасена пет пъти преди да се роди, малката Петя идва на бял свят преждевременно в 34-а гестационна седмица.

С тегло 1640 грама. „Това е малкият дявол. Защото все пак тя е жива. Просто по време на операцията, тъй като бях в съзнание, тръпнех дали тя ще е жива, дали ще е добре. Мъжът ми също когато се чухме, първите му думи бяха „Нали е жива?“ Изплака всичко беше наред“, спомня си Лия през сълзи.

В продължение на 1 месец неонатолозите в болница Шейново се грижат за малката Петя. А на 9 май, тя се прибира у дома, за да сбъдне мечтата на Лия и Нистор за голямо и щастливо семейство.
Петя вече е на близо 4 месеца и продължава да се бори за здравето си.

„В момента продължаваме с терапия, следи я д-р Румен Маринов, детски кардиолог и неговите прогнози са добри. Мнението му е, че доцент Чавеева е спасила нейното здраве. И е направила най-доброто, което е могло да се направи! Вчера правихме изследвания и хемоглобинът ѝ е 121 и е напълно нормален. Надявам се, че това е последното, през което минаваме и вече да е здрава и всичко е наред“, казва Лия.

„Доцент Петя Чавеева остави белег в нашето семейство и винаги ще си спомняме за нея с добро. И дори като произнасям името Петя, прозвуча си точно на място“, казва Лия.

Петя е спасена от Петя. Затова с цялото си сърце, една майка благодари.

„Здравейте, доцент Чавеева. Много ви благодаря за всичко, което направихте за нас, за Петя. Малката Петя расте, здрава. От името на всички майки ви благодаря за вашата работа, за това, което правите и пожелавам ви да спасите още хиляди животи като нея.  Защото аз знам, че вие ще го направите. Просто ви благодаря. Вие сте като вълшебница. И както си бяхме говорили, вие сте като втора майка за тези деца. Вие сте като още една майка на моята Петя. Благодаря ви за всичко“, казва Лия в специално видеопослание до д-р Чавеева.

„Много ме е завладяла емоцията. Това е, което всеки един лекар иска да чуе от своя пациент. Наградата да видиш живородена тази малка Петя, която гушка майка си и майка ѝ я гушка. Това е моторът и двигателят да продължаваш да работиш, да дерзаеш, да усъвършенстваш. Това, че едно семейство съвсем искрено казва: „Аз ви благодаря! Вие сте втората му майка.“ Това не се случва в ежедневието. Това е енергията, която ме крепи! И задължението, и куража, и има какво да се направи. Това е единственият шанс да спечелиш битката за още дечица“, казва доц. Чавеева.

Спасена пет пъти преди да се роди, тя получи името на своя спасител. С надежда да расте „здрава като камък“, каквото е значението на името Петя. А другата Петя ще продължи, непоклатима като камък, да се бори за неродения живот. За да го спаси.

Към статията.